Maatregelingen rondom de vergroening van bedrijfswagens

Body

De Nederlandse overheid gaat de komende jaren de wet- en regelgeving rondom bedrijfswagens verder aanscherpen. Er worden verschillende maatregelen genomen om bedrijfswagens met een verbrandingsmotor steeds minder aantrekkelijk te maken. Dit zal voor veel ondernemers uitdagingen met zich meebrengen. In deze blog zetten wij een aantal belangrijke maatregelen op een rij. 

 

Renault Kangoo E-Tech Electric

Milieuzones

Op dit moment gelden er in Arnhem, Den Haag, Amsterdam en Utrecht milieuzones. Ook Nijmegen en Maastricht timmeren hard aan de weg om deze in te stellen. Milieuzones zijn enkel toegankelijk voor voertuigen die weinig tot geen CO2 uitstoten. Dit betekent dat oudere dieselauto’s en soms zelfs oudere benzineauto’s niet langer welkom zijn. Vanaf 1 januari 2025 gaan gemeenten de regels voor bedrijfswagens nog verder aanscherpen. Er mogen vanaf dan ook nul-emissiezones worden ingesteld. Je hebt als ondernemer enkel toegang tot deze zones als je in een volledig elektrische bedrijfswagen rijdt. Dit kan voor flink wat ongemak zorgen. Hoe bereik je dan al je klanten?

 

Ongemak voorkomen?

Overweeg een elektrische bedrijfswagen! Wellicht is de volledig elektrische Renault Trafic iets voor jou. Deze doet dit jaar zijn intrede. Blijf op de hoogte van alle updates door onderstaand formulier in te vullen.

Renault Kangoo E-Tech Electric

Vrijstelling van BPM

Vanaf 2024 wordt de vrijstelling van BPM op bedrijfswagens met een verbrandingsmotor geleidelijk afgebouwd. Waarbij het kabinet van plan is om per 1 januari 2025 de vrijstelling compleet af te schaffen. Enkel emissievrije bedrijfswagens zullen dan nog in aanmerking voor een vrijstelling. De Nederlandse overheid hoopt met deze maatregel de verkoop van duurzame auto’s te bevorderen.

Renault Kangoo E-Tech Electric

Bijtelling

Voor een elektrische bedrijfswagen die je ook privé rijdt, ontvang je een lagere bijtelling dan voor een auto met een verbrandingsmotor. Vanaf 1 januari 2023 is het bijtellingspercentage 16% voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde tot  €30.000,-. Voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde vanaf €30.000,- betaal je 22% bijtelling. Dit is een vrij groot verschil als je het vergelijkt met het bijtellingspercentage voor auto’s met een verbrandingsmotor dat standaard 22% is. 

Renault Kangoo E-Tech Electric

SEBA

Op basis van de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) kunnen ondernemers aanspraak maken op maximaal €5.000,- per bedrijfswagen. Het gaat hierbij om het aanschaffen of financial leasen van een nieuwe volledig uitstootvrije bedrijfswagen. In 2022 was het jaarbudget van de SEBA €22.000.000,-. Helaas was het volledige budget al op in de maand oktober. Voor 2023 heeft de Nederlandse overheid het budget fors verhoogd naar  €33.000.000,-.  Dankzij deze verhoging, zal het budget minder snel opraken en zullen meer ondernemers hiervan kunnen profiteren.

Disclaimer: de informatie uit deze blog is onder voorbehoud van wijzigingen van en door de overheid.

Mis niets van de nieuwe Renault Trafic E-Tech Electric!

Naam
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.