3 fabels over elektrisch rijden

Body

Elektrisch rijden wordt steeds populairder en het gebeurt op een steeds grotere schaal. Consumenten hechten steeds meer waarde aan duurzaamheid. Desondanks bestaan er nog vele fabels over elektrisch rijden. In deze blog ontkrachten wij er 3.

Auto opladen

Fabel 1: Eindeloos opladen

De eerste fabel is dat het lang duurt voordat een elektrische auto is opgeladen. Het klopt dat tanken sneller is, maar als je goed plant hoef je nooit te wachten. Als je met een volle tank van huis gaat en je route vooraf plant, kun je opladen meestal voorkomen. Lukt dit niet? Bekijk dan van tevoren welke laadpalen op jouw route liggen.

Tip: Download de My Renault app voor een overzicht van alle laadstations. 

Hoe lang het duurt om een elektrische auto op te laden, is afhankelijk van het type laadpaal. Laders met een hoge capaciteit zijn meestal te vinden op plekken waar je slechts kort parkeert. Op deze plekken kun je een elektrische auto zeer snel opladen. Waar auto’s vaak voor een langere tijd geparkeerd zijn, staan laadpalen met een lage capaciteit. Zoals je kunt voorstellen, duurt het langer om hier een auto op te laden.

afhankelijk van de laadpaal, de batterij en de laadkabel. Stel je laadt een Renault Zoe E-Tech Electric 30 minuten op, dan kun je er vervolgens weer 150 kilometer mee rijden.

Renault Megane E-Tech electric

Fabel 2: Alleen geschikt voor korte afstanden

De tweede fabel is dat elektrische auto’s alleen geschikt zijn voor korte afstanden. Net als bij auto’s met een verbrandingsmotor hangt het verbruik van een elektrische auto af van de manier waarop je rijdt en hetgeen dat je vervoert. In Europa wordt de WLTP-norm gehanteerd om het verbruik van een elektrische auto te bepalen. Volgens deze norm is het gemiddelde rijbereik 205 km.

Wist je dat...

De Renault Megane E-Tech Electric een actieradius heeft tot 470 km (WLTP)?*
*In combinatie met EV60 130 pk Optimum Charge Evolution ER

elektrisch rijden

Fabel 3: Elektrische auto’s zijn duur

Vaak worden elektrische auto’s als duur beschouwd. Nieuwe technologie kost immers wat meer. Gelukkig worden de aanschafprijzen steeds toegankelijker. Daarnaast profiteer je bij elektrisch rijden van verschillende financiële voordelen. Tot en met 2025 betaal je onder andere geen wegenbelasting. Ook zijn er diverse subsidieregelingen voor zowel de elektrische auto zelf als laadpalen en parkeerplekken. 

Over het algemeen heeft een elektrische auto minder onderhoud nodig. Een elektromotor bevat namelijk minder bewegende onderdelen dan een verbrandingsmotor. Een elektrische auto bevat bijvoorbeeld geen uitlaat, luchtfilter of aandrijfriemen. Het resultaat is dat er minder onderdelen onderhevig zijn aan slijtage. Dit bespaart onderhoudskosten.

De aanschafprijs van een elektrische auto is hoger dan die van een auto met verbrandingsmotor, maar de meerkosten zijn snel terugverdiend. Hierdoor kun je met  elektrisch rijden zowel het milieu besparen als kosten. 

Meer informatie over Elektrisch rijden?

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.

Meer informatie over een elektrische bedrijfswagen?

Lees de voordelen van een elektrische bedrijfswagen in ons volgende artikel.